Kavaleristen

Rikt illustrert

«Her er både norsk utvandrerhistorie, amerikansk militærhistorie og en kjærlighetshistorie i ett! Dette en er meget lesverdig bok, som denne anmelder vil anbefale på det aller beste!»
Norsk militærhistorisk forenings tidsskrift, MTM 129

Boken ble lansert på Norsk Utvandrermuseum ved Hamar i  2007 i forbindelse med at museet åpnet utstillingen «Kavaleristen» basert på boken.

En nordmann var med i “den siste indianerkrigen.” Han het opprinnelig Bernt August Eriksen og kom fra Revhaug gård i Hærland i Østfold. I Amerika endret han navnet sitt til Bent Howe og sverget på at han aldri skulle tilbake til Norge. Bent Howe er trolig eneste nordmann som har deltatt i fire kriger på amerikanernes side. Som kavalerist i US Army kjempet han først mot indianerne, så mot spanjolene på Cuba og Filippinene og senere mot muslimske, filippinske frigjøringsstyrker. Under 1. verdenskrig var han instruktør for amerikanske soldater.

Historien hans får vi del i gjennom brev han skrev til kvinnen han hadde giftet seg med i 1884, men like etter forlot i Kristiania. Først over 40 år senere skrev han til henne. Han ba om tilgivelse og ville at hun skulle komme over til ham i Seattle.

Forordet i boken:
«For mange år siden ga faren min meg noen gamle brev. De ble liggende i skrivebordsskuffen. Da jeg tok dem frem igjen sommeren 2005 og begynte å lese, bragte de meg inn i en bemerkelsesverdig kjærlighetshistorie som strakte seg tvers over Atlantern og inn på indianernes jaktmarkeder og til US Army-kavaleristenes mustanger og fort, til Cuba og Filippinene og tilbake til USA og Seattle under depresjonstiden i 1930-årene da to små, farløse barn fikk en «bestefar». Så hjem igjen til Kristiania og Revhaug gård i Hærland i Østfold hvor veien videre gikk gjennom Himme’riket og til den lille plassen Fokkenberg for å ende ved historiens begynnelse, i Rødenes middelalderkirke.

Boken er bygget opp rundt Bent Howes brev og hans Military Records som ligger i US National Archives.

Historisk faglig rådgiver for bokprosjektet har vært direktør Knut Djupedal ved Norsk Utvandrermuseum, mens kurator Thomas R. Buecker ved Fort Robinson Museum i Nebraska har vært rådgiver når det gjaldt Bent Howes tjenste i US Army.